16 Ocak 2017 Pazartesi

İŞTE GELDİM BURDAYIMMM !!!!!

                            Anammm şükür kavuşturana :)) Bugün yarın derken ancak gelebildim buralara. Tadilattı, kar tatiliydi, yağmur tatiliydi olmadı işte. Sömestr gelmeden geçeyim blogun başına dedim. Çok boş bıraktım biliyorum....
                            Çoookkk eskiden söz vermiştim ceket astarlamayı. Ne ceketmiş arkadaş bir koca kumaşı heba ettim. Sırf size yayın hazırlayacağım diye gece gündüz demedim diktim ve en sonunda bir gece vakti gözüm görmedi doğradım kumaşı ;)) Çöp oldu anlayacağınız. Sağlık olsun diyip başka kumaşla yola devam ettim :))
                         Başlayalım mı o zaman..... İlk aşamada ceketimizin bütün parçalarını birleştiriyoruz. Pensleri kapatmayı da unutmuyoruz. Sadece klapa ve yakanın bir parçasını cekete dikmiyoruz. Onları astara dikeceğiz. Bu anlattığımla ilgili resimler silinmiş kusura bakmayın.

                                Astarı da kumaşı da biçmeden önce mutlaka yıkamalıyız. Herhangi bir çekme olmasın diye yapıyoruz bunu. Ayrıca klapayı ön beden kalıbından kesip çıkartıyoruz çünkü astarda ona ihtiyacımız yok klapamız var zaten. Yaka ve arka yaka pervaz hariç bütün kalıp parçalarını astardan kesiyoruz. Dikiş payı olarak yanlardan 1cm. pay veriyoruz. Etek ve kol ucundan cekette verdiğimizin yarısı kadar pay veriyoruz. Ben cekette etek ve kol ucunda 4cm. pay vermiştim astarda 2cm. verdim.

                                 Arka yaka pervazını ben astarı kestikten sonra çıkarttım. Astarın da düz boy ipliği vardır kalıpları yerleştirirken dikkat edin. Ayrıca kol takma işaretlerini lütfen alın astar kolunun ceketin içinde dönmesini istemezsiniz ;))

                                Cekete dikmediğimiz klapa ve yakanın bir parçasını astarımıza dikiyoruz. Pensleri astarda kapatmıyoruz çünkü astar biraz rahatlık vermeli ceketin içinde. Astar parçaları birleştiğinde yukarıdaki gibi ikinci bir ceketimiz oluşacak. Astarda yapmamız gereken birşey daha var o da yan dikişlerden birinde 15-20cm. lik bir açıklık bırakıyoruz. ceketi tulumlamak için (çevirmek).

                                 Ceket ve astarı yüzü yüz gelecek şekilde yerleştiriyoruz.Etek ucu dahil bütün ceketi etrafından 1cm. den makina çekiyoruz.

                                Klapanın ceket ön bedenle birleştiği yeri yukarıdaki gibi L şeklinde dikiyoruz. Ve fazla parçayı yarım santim pay bırakarak kesip çıkartıyoruz.

                                Bu fotoğrafta olduğu gibi ceket ve astarı bir cm. den birleştiriyoruz.

                              İşte bu açıklıktan ceketi çevireceğiz.


                              Ben herhangi bir yanlışlık yapmamak için kol uçlarını kapatmadan önce ceketi düzüne çeviriyorum.

                                    Kol uçlarını kıvırarak ve dikişlerin üst üste gelmesini sağlayarak bir iğneyle işaret alıyorum. Tekrar o açık bıraktığım o delikten sadece kolu dışarı çıkartıp düzü düzünde dikiş çekiyoruz. Yanlız çok dikkat edilmesi gereken birşey var o da dikmeden önce kolu ve astarı kontrol edin benim gibi dönmüş dikip sonra sökmek zorunda kalmayın ;)))

                                Kolu işte bu şekilde birbirine dikiyoruz. Yüzü yüzüne gelecek şekilde.

                              Ceketi açık bıraktığımız yerden bu şekilde tulumluyoruz.

                                Ceketi çevirmeden önce bütün etek ucu kol ucu ve klapanın astarla birleştiği yerlere kıvırma telası yapıştırıyoruz.

                                   Çevirmek için bıraktığımız açıklığı en son ister elimizle ister makina dikişiyle kapatıyoruz.

                                    Veee ceketimiz biter.....

                                    Ütüsünü yapmadan önce ceketin etrafını ve kol ucunu teğellerseniz daha rahat ütü yaparsınız.

                                     Aslında karışık gibi göründe de uygulamalı izlendiğinde çok kolay bir iş. Mutlaka unuttuğum yerler vardır. Aklınıza takılan sormak istediklerinizi anlatabilirsiniz. Dilim döndüğünce anlattım umarım faydası olur.
                        Hepinize musmutlu, sağlıklı ve bolll dikişli haftalar....

















10 yorum:

  1. Nihayeetttt:)) Hadi bakalim hos geldiinn, insallah bu kadar uzun gitmezsin yine. Ozledm paylasimlarini. Ceketin sahane ve de cok chic olmus, guzel gunlerde kullan. Anlatim super. Ben hep kulagi farkli tutuyormusum. Klapa ve yaka pervazlarini herseyi cekete dikip, enson sade astari birlestiriyorum:)) (Ben sana demistim, yaptim olduculardan biride benim diye:))
    Kolun donmesini istemeyiz dedigin an anladim yalniz olmadigimi:)))
    Ellerine, emegine,paylasimina saglik arkadasim.
    Tek bir soru; klapa ve astar ayni boydami olacak? Yoksa klapa ceket ilemi ayni boy olacak???

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yanlız değilsin canımın içi her cekette olmasa da arada bir ben de döndürüyorum onu ;))) beğenmene sevindim bu arada klapayı ceketle aynı boyda kesiyorum çünkü astarda klapayı ve arka yaka pervazını düştüğünde kendiliğinden aynı boya geliyor inşallah anlatabilmişimdir :)))

      Sil
  2. Ellerinize sağlık çok faydalı oldu😃

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah faydalı olmuştur çok teşekkür ederim :)))

      Sil
  3. Evett yaa şükür kavuşturana şu instagram ne illetmiş bütün blogcuları yuttu:)) daha doğrusu hepimize kolay geldi:) hah şöyle bilen var bilmeyen var ustalar çömezlere öğreti yapsınlar bak nasıl bilmediklerim varmış mesela klapayı cekete dikip astarı sonra dikiyordum mesela etek kısmını elimde dikiyordum gibi gibi eline emeğine yüreğine sağlık bebemm beni sevindirdin Allah da seni sevindirsin bak duada aldın sanırım bundan sonra blogcuğunu yalnız bırakmazsın hehehee.
    Ceketin rengi muhteşem dikilişide öyle sağlıcakla giy şekerim başka modellerini dört gözle bekleyecem:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oyyy çok tatlısın canım arkadaşım benim beğenmene sevindim işe yarar bir yazı olmuşsa ne mutlu bana :)) Başka başka projeler geliyor bakalım inşallah rabbim sağlık versin gerisi kolay. Astar çevirmenin farklı farklı teknikleri var tatlım. Bu teknik hazır giyimde uygulanan bir teknik. Lisedeki hocam seninki gibi öğretmişti ama bu bana daha pratik geliyor. Kime hangi yol kolay geliyorsa artık ;))

      Sil
  4. Çok teşekkürler, harika bir anlatım olmuş!!
    Ben de Mevlüde gibi yaptım şimdiye kadar, herşeyi bitirip en son astarı diktim. Ama bu yöntem daha pratik gibi, acil bir ceket/kaban dikmem lazım!! Özellikle şu "L" şeklinde dikilen klapa/önbeden birleşimini denemeliyim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaaa rica ederim hayatım umarım faydası olmuştur :)) Valla ben bu şekilde yapıyorum astarlamayı ve çok kolay geliyor bana ;))

      Sil
  5. vallahi elllerine sağlık, bu fotoğraflı anlatım işi çok zor vesselam, astarlı bişi dikmek ondan da zor :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Baharcım :)) Evet fotoğrafla anlatmak zor oluyor olduğu kadar artık ;))

      Sil

29 EKİM ETKİNLİĞİ

                            Merhabalar; Çok uzun zaman oldu buraya yazmayalı biliyorum. İnşallah bu etkinlik vesilesiyle geri dönmüş olurum...